BLOGGER
ÍNDEX
- Per qué utilitzar Blogger?
- Com crear un Blog nou?
- Configuració de les opcions
- Com utilitzar Blogger?
- Opinió personal
1.- Per qué utilitzar Blogger?
Blogger és un gestor senzill de manejar, però alhora té moltes opcions i possibilitats, com la d'inserir codis aliens que permeten incloure tot tipus d'elements interactius i multimèdia. A més, podem configurar el blog fàcilment per personalitzar-ho als nostres gust. I, finalment, pertanyerem a una gran comunitat d'usuaris que utilitzen les diferents eines de Google per al seu oci, el seu estudi o el seu treball, i ens serviran per complementar l'abast del nostre blog.
2.- Com crear Blog nou?
Per crear el teu blog solament has d'escriure Blogger en la barra d'adreces del teu navegador o fer clic en aquest enllaç. Si ja tens compte de Google i et connectes, llavors veuràs el teu Escriptori de Blogger; si no, apareixerà la pàgina principal de Blogger.
L'única cosa que necessites és un compte de Google. Blogger té una pàgina d'ajuda per els qui vulguin començar a usar els seus blogs, però no està creada amb intenció pedagògica. La seva ajuda és molt general, però pot resultar útil per a assumptes concrets.
Per començar, hem de crear-nos un compte de Google fent clic en el botó vermell de la part superior dreta. Llavors apareix un formulari que hem d'emplenar:
Una vegada tinguem el compte de Google, tornem a la pàgina de Blogger i introduïm les nostres dades en els camps de text Adreça de correu electrònic (val amb el nostre nom d'usuari) i contrasenya. A continuació entrarem en el nostre flamant Escriptori de Blogger, on controlarem els nostres blogs de forma eficaç.
Per crear un blog, premem el botó Nou blog i a continuació s'obrirà la següent finestra:
El Títol per al nostre blog haurà d'estar relacionat amb la temàtica principal del blog, que pot ser molt àmplia. Aquest títol ho podrem canviar quan vulguem una vegada creat el blog.
L'Adreça del blog és el que tècnicament es diu URL. L'adreça sol ser el nom del blog, o el nom o les inicials de l'autor escrit amb minúscules i sense buits.
Finalment, ens queda triar una plantilla, i sempre és aconsellable escollir una senzilla, com la Simple.
Una vegada completat el formulari, només queda prémer el botó Crear blog. Llavors, apareixerà un enllaç al blog dins del nostre Escriptori de Blogger.
3.- Configuració de les opcions
Si fem clic en el nom del nostre blog dins de l'Escriptori, passarem a la zona de l'administració del blog. En Blogger, l'estructura de l'administració del blog està dividida en diverses seccions, que es troben a l'esquerra de l'administració.
Sota la secció Configuració apareixen llavors les diferents parts amb les seves opcions, però d'entrada ja estem en l'opció cridada Bàsic. Ara anem a analitzar breument totes les opcions de la configuració, que solen estar explicades quan es fa clic en una interrogació que de vegades apareix al costat de l'opció. Perquè es realitzen els canvis cal prémer, en cadascuna de les seccions, el botó taronja Guardar configuració, que es troba en la part superior dreta de la pàgina.
Una vegada configurat el
blog al nostre gust, podem canviar el seu disseny si les opcions
predeterminades no ens convencen en algun aspecte. Per a això premem en la
secció Disseny del menú lateral de l'administració, i ens apareixerà una
espècie d'esquema del nostre blog:
En la part superior dreta es troben els botons que utilitzarem quan modifiquem alguna part del disseny, sobretot el botó taronja Guardar disposició. Més a baix, està l'enllaç al Dissenyador de plantilles, peça clau que analitzarem més endavant. A continuació tenim diverses seccions, tancades en quadres blancs, que podrem modificar:
- Favicon: És la petita icona representativa del nostre blog que es veu en les barres dels navegadors i en les seves pestanyes quan algú està visitant el nostre blog. En els blogs de Blogger sempre es veu la seva icona característica, però ho podem canviar en aquesta secció per personalitzar el nostre blog si premem a Editar. En Wikipedia trobem informació sobre aquesta icona i sobre com crear-ho.
- Barra de navegació: És la barra més superior que es veu en el nostre blog i en tots els de Blogger. Aquí podem canviar el seu aspecte després de prémer a Editar.
- Capçalera: És part superior del nostre blog on apareix el títol i la descripció, que es poden canviar en qualsevol moment. També es pot incloure una imatge pròpia, però caldrà anar amb compte que no sigui massa gran, i per a la seva ubicació tenim quatre opcions.
- Entrades del blog: Es tracta del disseny de tot el que hi ha al voltant de les entrades del nostre blog, i ho analitzarem a continuació.
- Afegir un gadget: Els gadgets són petits mòduls generalment de caràcter informatiu que afegim al lateral o al peu del blog.
- Attribution: En la part inferior de l'esquema del disseny es troba aquesta secció que fa referència a la llicència amb la qual publiquem tot el contingut del nostre blog.
En aquesta finestra destaquem les següents opcions:
- Nombre d'entrades a la pàgina principal: Convé que no hi hagi moltes entrades a la pàgina principal del blog,i el nombre dependrà de la longitud de les entrades i del seu contingut. Sempre cal procurar que la pàgina principal del blog tard poc a ser llegida pel navegador perquè el lector no hagi d'esperar per veure tots els continguts.
- Text d'enllaç de la pàgina d'entrada: És una opció que té a veure amb a la divisió del text de les entrades, deixant una introducció en la portada i l'enllaç Llegir més per continuar llegint l'entrada a la seva pàgina o enllaç permanent.
- Opcions de la pàgina d'entrada: Són les opcions visuals o textos que es podran veure en les parts superior i inferior de l'entrada, segons la plantilla triada. En la majoria es pot fins i tot canviar les paraules dels textos. Dos d'elles requereixen d'una explicació:
- Mostrar edició ràpida: La icona del llapis apareix en la part inferior de l'entrada del blog, al costat del nom de l'autor i la data, només quan estem connectats a Blogger. Serveix per entrar directament a l'editor del blog i editar aquesta entrada.
- Reaccions: És una opció perquè els lectors del blog qualifiquin cada entrada. Pot editar-se per canviar els adjectius de la qualificació
4.- Com utilitzar Blogger?
Una vegada hem aconseguit dissenyar el nostre blog, podem
començar a publicar noves entrades.
Així a la part esquerre punxem al boto nova entrada i
escribim el que volem publicar.
Primeramet, posem el títol i després comencem a escriure. Es com utilitzar un Microsoft Word, hem de escriure i podem modificar la lletra i totes les formes de la pàgina. En les entrades podem pujar videos, imatges,
power points...
De normal ho farem de la manera que ens posa dalta a la
esquerra Redactar, però també podem fer-ho en HTML i així podem
copiar els enllaços de les imatges, videos...i així podem canviar el tamany de
les imagtes o del que siga.
A la dreta trobem la configuració de la entrada. On podem posar etiquetes per a classificar les entrades, enllaços permanets, ubicacions per a saber on ens trobem en el moment que publiquem la entrada, i diverses opcions a mode de configuració.
Una vegada que ja tenim tot el que volem publicar escrit, pulsem el botó publicar i la entrada es publicarà inmediatament al teu blog. Açò no significa que no pots editar o borrar el que has fet, tot el contrari, sempre en el menú principal del teu blog li donem a entradas i aleshores tenim totes les entrades publicades que podem editar o borrar. Sempre podem modificar el que vulguem.
Per a resumir tot el que hem dit avant, aquest video ens mostra d'una manera senzilla com crear i utilitzar un blog.
5.- Opinió personal
Els Blogs ofereixen moltes possibilitats d'ús en processos educatius. Per exemple, per estimular als alumnes en: escriure, intercanviar idees, treballar en equip, dissenyar, visualitzar de manera instantània del que produeixen, etc. La creació de Blogs per part d'estudiants ofereix als docents la possibilitat d'exigir-los realitzar processos de síntesis, ja que en escriure en Internet han de ser puntuals i precisos, en els temes que tracten.
Els docents poden utilitzar els Blogs per apropar-se als estudiants de noves maneres, sense haver de limitar la seva interacció exclusivament a l'aula. Per exemple, publicant materials de manera immediata i permetent l'accés a informació o a recursos necessaris per realitzar projectes i activitats d'aula, optimitzant així el temps. També, ofereix als estudiants la possibilitat de millorar els continguts acadèmics, enriquint-los amb elements multimediales com: videos, sons, imatges, animacions o altres Web 2.0.
La facilitat amb que es creen i alimenten els Blog els fa molt cridaners perquè gràcies als assistents i les plantilles (dissenys) predisenyades, no cal concentrar-se en la implementació tècnica sinó en els continguts i materials a publicar. Això permet que qualsevol docent o alumne, sense importar l'àrea acadèmica, pugui crear recursos i continguts de temes educatius sense necessitat d'instal·lar aplicacions o de tenir coneixements de programació.
Els docents poden utilitzar els Blogs per apropar-se als estudiants de noves maneres, sense haver de limitar la seva interacció exclusivament a l'aula. Per exemple, publicant materials de manera immediata i permetent l'accés a informació o a recursos necessaris per realitzar projectes i activitats d'aula, optimitzant així el temps. També, ofereix als estudiants la possibilitat de millorar els continguts acadèmics, enriquint-los amb elements multimediales com: videos, sons, imatges, animacions o altres Web 2.0.
La facilitat amb que es creen i alimenten els Blog els fa molt cridaners perquè gràcies als assistents i les plantilles (dissenys) predisenyades, no cal concentrar-se en la implementació tècnica sinó en els continguts i materials a publicar. Això permet que qualsevol docent o alumne, sense importar l'àrea acadèmica, pugui crear recursos i continguts de temes educatius sense necessitat d'instal·lar aplicacions o de tenir coneixements de programació.
No hay comentarios:
Publicar un comentario