domingo, 28 de abril de 2013

Pràctica LinoIt

LinoIt és una eina molt senzilla d'ús amb la qual podem crear la nostra pissarra o *corchera virtual i presentar en ella notes tipus post-it (cridades estics), imatges comentades, URL´s de pàgines web i vídeos de Youtube, Vimeo i Ustream. És un bon recurs per a l'aula, doncs ens permet disposar de diversos llenços o murals (canvas) en els quals poder presentar la informació agrupada per temàtiques, àrees, projectes,...
Per poder fer ús d'aquesta eina online accedim a la pàgina de Linoit

Per començar, posem en Google Linoit o ens fiquem en aquesta pàgina Linoit. Com podem apreciar és la pàgina d'inici, si no tenim cap compte en Linoit ens registrem donant-li a "sing up". A continuació ens apareixerà una pàgina en la qual hem de posar un nom per usar de sobrenom, una contrasenya i un correu electrònic. A continuació triem el llenguatge que vulguem i li donem al fet que acceptem els termins d'ús. Una vegada, completat les dades li donem a "sing up".

Després ens apareixerà la pàgina d'inici. On podem apreciar a dalt a la dreta un menú, en el qual les opcions són: el meu perfil(my page), els meus grups(my groups), les meves preferències(preferents), sortir de la pàgina(logout) i finalment ajuda(help) en la qual podem preguntar el que vulguem per si tenim algun dubte sobre com funciona la pàgina. 
Nosaltres ens anem a centrar en com crear un canvas. Per a això, li donem a crear new canvas.

Immediatament et porta a la pàgina de creació de canvas. Per començar devem posar-li un títol, on posa "name". Després triem el fons del mural que anem a realitzar, per a això tenim diverses opcions: podem triar de les imatges que tenim de mostra o triar qualsevol del nostre ordinador donant-li a l'opció de "upload image". És millor que triem una imatge del nostre ordinador, perquè en les imatges predeterminades hi ha opcions que no et deixa executar. Així que triem una imatge. 

Una vegada triada la imatge: li donem a "fit to canvas size" perquè la imatge s'adapti al nostre mural. A continuació,podem triar com volem que sigui el nostre mural si privat, públic o que ho vegi el que rebi l'enllaç. Nosaltres li anem a donar a l'opció del que rebi l'enllaç. Finalment, ens mostra altres opcions en les quals podem triar com ho veurà la persona que rebi l'enllaç, marquem totes ja que volem que vegi tot i li donem a "create a canvas"


Ara tenim el nostre mural, com podem veure solament apareix el costat esquerre de la imatge que hem triat com a fons. Però si ens fixem en l'eina que tenim en la cantonada inferior dreta veiem que hi ha una espècie de mapa del nostre mural, si movem el cursor veurem la part del mural que vulguem. 
També tenim una altra barra d'eines en la cantonada superior dreta, on triarem els post-it que vulguem posar, les imatges, vídeos etc. Que ho explicarem a continuació.


Anem a començar el mural, per a això, agafem un pos-it. Hem de triar un entre els colors que ens mostra en la cantonada superior dreta, en aquest cas triem el groc, i ho arrosseguem fins a on vulguem del mural. Immediatament s'obre el pos-it perquè escriguem. Escrivim el que vulguem posar (hola ratolí) i tenim a baix unes eines: 
"tag" són etiquetes per amuntegar els post-it per exemple aquí posem salutacions perquè anem a saludar als animals.
"Font" és l'eina de la font de la lletra, aquí la podem canviar de color i de grandària.
"Icon" són icones que adornen el post-it, apareixerà abans del text, i com estem saludant a un ratolí doncs posem la icona del ratolí.
"Due dati" és per posar una data per si volem que el post-it ens recordi alguna cosa que hem de fer en un dia específic.
Finalment, podem canviar-li el color al post-it pels quals ens mostra a continuació. Una vegada, decidit com el volem li donem a post, i ja ens surt en el mural.

Una vegada creat, podem moure-ho pel mural i deixar-ho on mes ens agradi. També podem canviar-li la grandària arrossegant la cantonada inferior dreta del post-it. 
Podem apreciar una barra d'eines, on podem editar-ho per si no ens agrada com ha quedat, copiar-ho a un altre mural que tinguem o esborrar-ho.

Per posar una imatge en el mural, seleccionem l'opció d'imatge en la barra d'eines de la cantonada superior dreta i apareixerà una finestra nova. Hem de pujar la imatge que vulguem del nostre ordinador en l'opció de seleccionar arxiu. Una vegada fet, podem triar la grandària de la foto, i finalment si ho volem amb ombra perquè es vegi menys en el mural o normal. Quan hàgim decidit això, li donem a post. I tambè podem editar-la igual que amb les instruccions anteriors del post-it.


Per posar un vídeo en el nostre mural, devem seleccionar l'opció de vídeo en la cantonada superior dreta. A continuació, ens apareixerà una finestra amb les opcions d'URL per seleccionar-ho. Nosaltres triem la de Youtube, en donar-li, s'obre una finestra amb la pàgina de Youtube, busquem el vídeo que vulguem i copiem l'enllaç. Una vegada copiat, ho peguem en "URL:" i li donem a post, perquè aparegui en el mural.

Si volem afegir un document al mural, seleccionem de la cantonada superior dreta l'opció de document. Immediatament se'ns obrirà una finestra, hem de seleccionar un document que tinguem guardat en el PC. A continuació, si volem, podem afegir un comentari, canviar la grandària de lletra del comentari igual que el color, posar una etiqueta per agrupar tots els documents i finalment seleccionar una data del calendari com a avís. Una vegada tinguem decidit tot el que vulguem afegir li donem a post.

Per aconseguir un mural ben ordenat, tenim una opció per agrupar els post-it, imatges, vídeos i documents que vulguem. Aquesta eina la trobem en la cantonada superior dreta. Si la seleccionem ens apareixerà una nova finestra trasparente. En ella hem de posar el nom de l'agrupació que vulguem fer com per exemple: animals. Podem canviar la grandària i el color de la lletra igual que podem afegir-li una icona segons els nostres gustos. Una vegada completat, li donem a post. I ho engrandim fins a ficar dins tot el que vulguem agrupar.
Amb totes les instrucciónes anteriors seguim completant el nostre mural. Si volem deixar-ho i seguir mes tarda no cal preocupar-se es guarda sol i sempre apareixerà en el nostre perfil. Com podem veure en la següent imatge:

A continuació us deixo el mural que vaig fer amb la meva companya Lucía Pérez sobre una lliçó per a nens de primària sobre la geografia espanyola. En el qual tenim 4 apartats:
El primer són unes activitats perquè realitzin els nens.
El segon les activitats amb les seves respostes.
El tercer els recursos d'ampliació que pot ser que necessitin els nens per contestar a les preguntes formulades.
La cambra les dificultats que poden trobar en aquestes activitats i unes propostes per combatre-les.



El següent tutorial que us mostraré ens explica els usos del linoit i com realitzar un.


Com a reforç al que he explicat anteriorment ens pot servir, ja que ens explica una mica mes de teoria i ens resol els dubtes que tinguem si tenim. La primera part del vídeo usa les preguntes més freqüents per refrescar una mica la memòria abans de començar, és una idea de molta utilitat, igual que al final ens ofereix un feedback molt bo per recordar les coses mes importants. Per aquestes raons, recomano a la gent que no li hagi quedat massa clar o simplement per curiositat vol ampliar el seu coneixement sobre el Linoit que vegi aquest vídeo.

Opinio personal 

Crec, que dins de l'aula Lino It pot ser una eina molt útil si sabem triar-li partit. Podem dir que Lino It, a algunes ocasions, pot ajudar a xiquets que sigan  molt desorganitzats com agenda, ja que podem posar-li la fetxa als post-it per a que surten al suro el dia corresponent. D'aquesta manera veiem que el xiquet, tots els dies podrà visitar-ho i tindrà en forma de post-it separats i a més classificats per assignatures, els deures que té a fer i quan ha d'entregar-los. Pense que és una bona forma de recordar-los les coses.
També podem utilitzar-ho el professor per a classificar els temes que va donant per suros, i en cadascú pujarà archius com imatges d'activitats del tema, documents investigar més, videos explicatius o per a comentar. Desprès tan sòls tendrà que compartir-ho amb el seu alumnat i que aquestos tingan més material. Es molt visible i molt esquematitzat en quant a la visió de l'alumnat a l'hora de descarregar el material.
Com podem veure, pot tiendre molts usos, però pense que hi ha moltes aplicacions mes per internet millors, més completes i que serveixen per mes coses. Per tant, si que utilitzaria Linoit a l'escola però destacaria altres aplicacions com més importants.

No hay comentarios:

Publicar un comentario