Index1. Classificació de programes amb suport informàtic2. Tipus de materials informàtics educatius3. Característiques eines d’autor4. Criteris de selecció i exemples5. Informàtica en l’educació actual6. Regles per a una informàtica sana i segura7. Opinió personal
1.- Classificació de programes amb suport informàtic.
Eines d’usuari de propòsit general. Facilitar tasques de recollida presentación i gestió de dades, processadors de text, bases de dades, mapes conceptuals.
Jocs i programes d’entrenament. Tenen com objectiu principal divertir amb activitats que potencien habilitats i estratègies i fins i tot, aprenentatge de continguts.
Interactius d’aprenentatge i potenciadors del desenvolupament de la creativitat. Dintre del qual destaquen 2 grans grups:
- Aprenentatges de continguts. Suport del procés d’I-A, Aprenentatge d’idiomes, consulta: Té com onjectiu principal facilitar a l’usuari la construcción o realització d’aprenentatges a través d’entorns interactius.
- Desenvolupament de la creativitat, programes de disseny, creació de pel·licules, animació: tenen com objectiu principal exigir l’elaboració final d’un producte a partir d’una combinació d’elements.
2.- Tipus de materials informàtics educatius.
- Programari específic i material audiovisual. Sol estar centrat en una materia i nivel concret.
- Eines d’autor. Permet l’adaptació de les activitats educatives a la materia i nivell.
- Eines creatives. Orientades a la creació de productes artístics multimèdia. Permeten centrar-se en el procés.
3.- Característiques eines d’autor
Eines d’autor. Aplicacions orientades a la creació de materials educatius, que integrin tots els components d’un material didàctic multimèdia sense necessitat de programar. Entre les seves característiques més importants destaquen:
- Permeten adaptar la información, la seva presentación i seqüenciació, a les necessitats de l’alumne.
- Permeten relacionar la información i les seves fonts.
- Permeten incloure qüestions i proves que avalúen els coneiximents arribats.
- Permeten activar animacions I videos explicatius, incorporar sons i un llarg etcétera de recursos multimedia.
4.- Criteris de selecció y exemples.
- Facilitat d’us versus llibertat creativa
- Programació automática
- Interoperabilitat i standars
- Adaptació a diferents estils d’aprenentatge
- Fitxers multimèdia
- Exensibilitat
Jclic. Está format per un conjunt d’aplicacions informàtiques que serveixen per a realizar diversos tipus d’activitats educatives: trencaclosques, associacions, exercicis de textos, paraules creuades.
Hot potatoes es un conjunt de sis eines d’autor, desenvolupat per l’equip del University of Victoria CALL Laboratory Research and Development, que et permeten elaborar exercicis interactius basats en pàgines Web.
Squeak es un entorn de treball en el qual el professor pot no solament presenter els continguts de la seva materia, sinó tambè dissenyar i desenvolupar activitats i exercicis pràctics de tipología molt variada, simuladors, jocs d’asociació i per descomptat activitats d’avaluació.
Altres aplicacions interesants son: Ex eLearning, Neobook i Malted.
5.- Informàtica en l’educació actual
La informàtica en l'educació es refereix a la integració de les tecnologies de la informació i la comunicació TIC en les pràctiques pedagògiques desenvolupades en els primers nivells educatius, dit d'una altra manera quan es parla de la Informàtica en educació infantil s'estarà fent referència als manejos i usos adequats que donen els docents a les eines informàtiques en aquests nivells, utilitzant-les en diverses metodologies per a resignificar l'ensenyament dels xiquets xicotets.
Per a comprendre millor aquesta relació s'ha de definir amb claredat els conceptes que la componen, per açò s'entén llavors que la informàtica és la ciència que s'encarrega d'automatitzar la informació a través de màquines com els computadors (segons el diccionari informàtic G-M) que permeten millorar algunes pràctiques entre les quals es destaquen les de caràcter educatiu; mentre que l'educació infantil es refereix a l'educació que s'imparteix als xiquets i xiquetes entre els 3 i els 5 o 6 anys d'edat, és a dir els nivells que antecedeixen l'educació bàsica primària. La introducció de la informàtica en els diferents factors de la societat ha fet canviar les formes d'intervenir en l'educació i avui dia en diferents institucions d'educació inicial s'ha començat a utilitzar computadors i altres elements audiovisuals de les innovacions tecnològiques amb la intenció d'acostar als seus petits estudiants cap a la societat del coneixement. S'han identificat diverses formes en què els docents utilitzen les Tics en els nivells de l'educació infantil, tals com: d'ús lliure, d'ús guiat o d'ús pràctic.
6.- Regles per a una informàtica sana i segura.
Les 10 regles d'or per a assegurar als seus fills una experiència sana i segura en Internet són:
- Assigne un usuari al xiquet: És l'única forma eficient de controlar les seues activitats en Internet. L'usuari administrador d'un sistema ha de pertànyer sempre a un adult.
- Utilitze eines de control parental: Aquestes eines li permeten restringir l'accés a llocs de pornografia i contingut sol per a adults. Els filtres pel gral són flexible per si el pare desitja agregar pàgines específiques amb la seua clau i es poden trobar versions gratuïtes per la xarxa o incorporada en les solucions de seguretat com el nou ESET Smart Security 5.
- Monitores l'historial de navegació: Si el mateix és eliminat és un bon motiu per a tenir una xarrada.
- Controle la càmera web i assegure's que la mateixa està desconnectada mentre no li l'haja d'utilitzar.
- Revise les configuracions de les xarxes socials del xiquet: Un mur de Facebook compartit públicament, sense limitacions, pot ser un risc per a la integritat del jove.
- Mantinga actualitzat el seu antivirus i la seua eina de control parental. A més, s'ha d'instruir als xics para:
- No enviar informació confidencial per Internet: La seua informació mai serà sol·licitada per correu electrònic o per xat. Els bancs no sol·liciten les dades del seu compte i molt menys la seua PIN. És important, al seu torn, no cedir aquesta informació als seus fills.
- No divulgar la seua ubicació a cada moment: En el món social-*net que vivim actualment on tot es comenta i exposa en les xarxes socials, és important instruir als seus fills a no publicar les dates exactes quan estaran de viatge, que la casa va a quedar lliure o els llocs exactes on van a estar almenys fins a una vegada que tornen del mateix.
- Entendre que no tot el que es veu en Internet és veritat: Els fills han de ser conscients que no tota la informació que es distribueix en la web prové d'una font *confiable. Ara com ara, en Internet, és molt fàcil obtenir un espai per a poder publicar opinions. Per tant, s'ha de ser molt acurat a l'hora de recórrer a aqueixos continguts.
- Mantenir una comunicació oberta: La comunicació que tinga amb els seus fills juga un rol clau en la seua seguretat. Resulta molt més productiu animar-los a comentar les seues pors i inquietuds que reprimir-los amb sancions. Que es mantinga un bon clima i un diàleg obert, tant en Internet com en la vida real, poden arribar a ser la clau de l'èxit.
7.- Opinió personal
Vivim en una societat comandada per les noves tecnologies, on la informàtica juga un paper fonamental en tots els àmbits. Per açò, és important prendre consciència del necessari que és saber manejar els principals programes. No hi ha dubte, que cada vegada més, xicotets i majors, estan més familiaritzats amb aquesta eina. Avui dia, conèixer la tecnologia i utilitzar-la ja no constitueix cap privilegi, per contra, és una necessitat. L'ús de la tecnologia és un factor determinant en els nivells d'eficiència i competitivitat tant a nivell empresarial com a personal.
En la meua opinió, pense que la informàtica hui en dia ha d’estar present a l’educació, ja que és una eina d’ajuda que pot proporcionar molta informació interessant, que podem aprofitar per a aprendre i compartir matèria. És interessant que els nostres alumnes des de ben petits sàpiguen utilitzar d’una forma adequada les eines que ens proporciona la informàtica, i es funció dels mestres assegurar-se que facen un bon ús.
No hay comentarios:
Publicar un comentario