jueves, 7 de marzo de 2013

TEMA 5. Docència virtual: B-learning

ÍNDEX

  1. Qué és B-learning?
  2. Aspectes importants d’un sistema B-learning
  3. Models B-learning
  4. Comparativa B-learning vs ensenyament presencial.
  5. Disseny d’aulas B-learning
  6. Opinió personal

    1.- Qué és B-learning?
    • Combina l’ensenyament cara a cara amb l’ensenyament virtual (Coaten, 2003)
    • Combinació de les clases magistrals amb els exercicis, els estudis de cas, jocs de rol i enregistraments de video i audio juntament amb la tutoria i l’assessorament (Brodsky 2003)
    • Qualsevol posible combinacio d’un ampli ventall de mitjans per a l’aprenentatge dissenyats per a resoldre problemes específics (Brennan, 2004)
    • Les e-eines combinades amb altres mes convencional son el docent haurà d’assumir responsabilitats atorgaders per model presencial i pel model tradicional (Amar, 2007)


    2.-Aspectes importants d’un sistema B-learning.

    • Cal incloure en l’aprenentatge, les propietats de l’espai virtual. S’ha de guiar i modelar les discussions quean els alumnes están connectats
    • La informacio per a ser tractada requereix coneiximent per a la seva interpretació.
    • Permet adquirir coneicements tècnics funcionals
    • No s’apren en solitari sino en solidari en comunicació amb els altres mitjançant fòrums, xats etc.
    • Les tutories apareixen com una possibilitat d’ajuda tant en l’ensenyament prsencial com a distancia
    • Permet la formació de professionals amb competències integrals: sentit, crític, creativitat i coneiximent de la societat.


     3.-Models B-learning
    En aquesta imatge podem veure un petit esquema dels diferents models del B-learning ja que cadascun esta basat en unes coses: habilitats, comportaments i actitus i en capacitats i competències.

    4.- Comparativa B-learning vs Ensenyament presencial
    Aquesta tabla ens mostra les diferencies sobre la formació en red, es a dir, el B-learning, i la formació tradicional presencial, es a dir, l’ensenyament presencial. Més dades que mostren les avantatges del B-learning.


    5.- Disseny d’aulas B-learning.
    Aquest projecte (Disseny d'aulas B-learning) vol crear un disseny d'aula B-learning pretenen aconseguir 10 objectius:


    1.Integrar diverses tecnologies
    No confiar en una única opció tecnològica. El b-learning permet la integració de noves tecnologies amb eines didàctiques estàndard. Usar tecnologies variades augmenta les possibilitats d'arribar a tots els seus estudiants.



    2.Establir expectatives clares
    Deixar clar el que els estudiants han d'aprendre durant el curs semipresencial. Expressar les expectatives des de l'inici del curs i recordar-les als estudiants a mesura que el curs avanci.



    3.Adoptar un sistema d'organització clar
    Un curs bimodal usualment incorpora una sèrie d'activitats independents. Per assegurar que els estudiants sàpiguen que fer en cada situació, s'ha d'organitzar el curs acuradament i proporcionar als estudiants un pla d'estudis perquè puguin realitzar un seguiment de les seves tasques.



    4. Seleccionar tècniques d'ensenyament-aprenentatge actives
    És fàcil que els estudiants es desconnectin del curs quan s'aprèn de forma independent. Es recomana integrar les activitats pràctiques presencials amb les activitats online per assegurar que els estudiants participin activament en les lliçons.



    5. Oferir aprenentatge diferenciat
    El blended learning brinda la possibilitat d'arribar als estudiants d'acord al seu propi nivell de coneixements. En dissenyar el curs, s'han de crear lliçons escalonades en diferents nivells, això permet assignar tasques d'acord amb el nivell de cadascun dels estudiants segons sigui necessari.



    6. Ensenyament a mesura per a una varietat d'estils d'aprenentatge
    Tothom aprèn de manera diferent. Alguns es beneficien d'efectes visuals, mentre que uns altres prosperen quan se'ls presenta la informació auditiva. En dissenyar el curs, és bé integrar una àmplia gamma de mitjans de lliurament perquè tots els estudiants puguin treure profit d'acord al seu estil d'aprenentatge.



    7. Aprofitar els recursos online
    Internet és rica en recursos educatius. No passar per alt aquesta gran quantitat de material. Es pot estalviar temps i esforç mitjançant la integració dels recursos en línia tant en el saló de classes com en les lliçons e-learning que integren el curs semipresencial.



    8. Oferir alternatives de treball col·laboratiu
    L'e-learning pot ser una tasca solitària. Permeti que els seus estudiants es beneficiïn de treballar en grup en oferir opcions d'aprenentatge col·laboratiu. Utilitzi aquest mètode tant a l'aula, per associació o agrupació d'estudiants, i en línia mitjançant l'ús de panells de discussió i altres eines de comunicació electrònica.



    9. Facilitar les comunicacions
    Els estudiants han de tenir la capacitat de comunicar-se efectivament amb els mestres quan sigui necessari. És important, establir un sistema simple de comunicació per assegurar que els estudiants no se sentin frustrats per la falta d'ajuda del mestre.



    10. Utilitzar múltiples mètodes d'avaluació
    No sempre avaluar als alumnes de la mateixa manera. Integrar projectes, proves i treballs escrits per assegurar que la deficiència dels estudiants en un àrea especifica no tingui un impacte negatiu en la seva puntuació total.




    En aquestas aulas es fan les classes presencials del model de l'aula B-learning. Com podem apreciar esten dotades de noves tecnologies. Es veritat, que en aquest temps de crisi no tenim els diners necesaris per a crear aquestes aules, pero en un futur aquestes serien els ideals.

    6.- Opinió personal
    Segon la meua opinió pense que són múltiples els avantatges que s'obtenen de l'aplicació de metodologies d'ensenyament-aprenentatge, partint d'una concepció espai-temporal completament nova per a l'accés als continguts. Un sistema B-Learning permet als alumnes accedir als propis continguts de classe, a continguts complementaris d'ampliació o reforç o a la realització d'activitats i tasques.

    Aquesta idea comporta a la personalització de l'aprenentatge, adaptant-se a les capacitats i interessos dels alumnes. Amb l'assistència d'eines informàtiques comunes es pot teixir una teranyina de continguts mitjançant enllaços entre parts de la unitat estudiada o cap a vincles de continguts externs que permeten la visualització d'exemples, l'accés a pàgines monogràfiques o a tot tipus de literatura accessible en Internet.



    D'altra banda, aquest sistema d'ensenyament requereix un esforç per part del formador en l'actualització i renovació de continguts i materials docents. L'heterogeneïtat de l'alumnat obliga a l'oferta de diversos camins per accedir als continguts, de forma adaptada a les necessitats dels alumnes, minimitzant el fracàs d'aprenentatge.

    Per últim, mostrar un video sobre la importància del B-learning i del E-learning a l'educació i les seues diferencies:











    No hay comentarios:

    Publicar un comentario