jueves, 28 de febrero de 2013

Pràctica Mister Wong


Mister Wong

Índex
  1. Qué es Mister Wong?
  2. Com pot registrar-me?
  3. Com s'utilitza?
  4. Tutorial Mister Wong
  5. Implicacions educatives i opinió personal

1.- Mister Wong, que va iniciar els seus serveis l'any 2006, és avui en dia una de les xarxes socials més usades a Europa. 



Aquest lloc ofereix un servei de marcador social semblant al Delicius, és a dir, és simple i eficient. és un portal de marcadors molt important d'Europa. Entre les seves principals característiques destaquen:

  • Els marcadors favorits poden ser guardats de forma pública o privada.
  • És possible crear grups públics o privats.
  • Coneguts o altres persones amb favorits interessants poden ser agregats com a Amics.
  • Amb un sol clic els enllaços públics d'altres usuaris poden ser agregats als teus propis favorits des de qualsevol lloc del portal Mister Wong
  • Possibilitat de publicar i recomanar els marcadors en Twittter. 

Com utilitzar Mister Wong de forma raonable? 

1. Emmagatzemar els favorits propis d'internet

Amb Mister Wong es poden guardar llocs web interessants en un compte personal, a la qual es té accés des de qualsevol costat (treball, casa, laptop, Internet Cafè/Locutori, mòbil/cel·lular). Amb paraules clau pròpies, cridades etiquetes, es poden emmagatzemar els favorits (també anomenats marcadors) de manera senzilla i organitzar-los individualment. Es pot decidir si es vol guardar un lloc per a ús personal (és a dir "privat") o públic per a tots. De la col·lecció de llocs web públics es genera el cercador de Mister Wong.

2. Buscar llocs interessants, nous i els més volguts

En Mister Wong es valoren com a interessants els llocs que són guardats per molts usuaris com a favorit. Aquesta nova moda es diu marcadors socials i és una alternativa als cercadors clàssics, ja que els resultats de les cerques són molt bons. Actualment ja es poden trobar els millors llocs de diferents temes. A més poden trobar a la pàgina principal recomanacions diàries dels llocs actuals més volguts pels usuaris. 


2.- Com pot registrar-me?


Primerament, cercarem a GoogleMister Wong, i fem click a la pàgina. Una vegada dins d'aquesta pàgina, hem de registrar-nos i ho podem fer de dos maneres diferents:


- La primera és donar-li a "ingresar" i desprès podem posar les dades del nostre compte (usuari i contrasenya)  i per últim donar-li a "ingresar"o be, si no en tens compte encara, pots donarli a "Si aun no estás registrado, puedes hacerlo aquí gratuitamente".


- La segona és clickant a on posa "Registrar" en la barra de seccions deMister Wong.  Amb aquesta opció has de posar nom, cognoms, nom d'usuari, e-mail, contrassenya que vulgues, aceptar els terminis de aquesta pàgina i desprès a li dones a"Registrar", i ja la tens.



3.- Com s'utilitza?

Una vegada hem accedit amb el nostre nom d'usuari i contrasenya ens trobem una barra d'eines amb les següents pestanyes: inici, guardar, favorits, iniciar sessió, grups, coses, ajuda, blog. A la zona central de la pàgina es troben els marcadors més recients que altra gent ha compartit i a la partdreta apareix el núvol d'etiquetes on segons la temàtica podem punxar directament a l'etiqueta que vulguem i ens apareixeran tots el enllaços que tenen l'etiqueta que hem seleccionat. A més, en la part de dalt tenim l'opció de “search” per poder buscar marcadors específics del tema que vulguem.

Guardar: serveix per guardar com a favorit alguna pàgina d'interès. Per a això, t'assenyala que deus afegir la URL, un títol d'enllaç, els comentaris que vulguis realitzar, si volem que l'enllaços sigui públic o privat, i l'oportunitat de compartir-ho amb un grup si ja s'ha creat. 


Grups: en aquesta opció ens trobem amb la possibilitat de crear i administrar grups, és a dir, si punxem sobre “crear un nou grup” ens apareixerà una pestanya i haurem d'emplenar les dades que ens sol·liciten, i finalment donem a “crear grup”. 
Una vegada creat, en la part esquerra de la pantalla, trobarem quatre opcions (vista general, membres, discussió i marcadors) per triar i en la part dreta de la pantalla, es troben tres opcions (convidar usuaris al grup, nou tema de discussió i abandonar el grup) que si punxem demanen les dades de les persones que vulguis anar agregant al teu grup amb la finalitat de compartir els marcadors que vulguem.

Perfil: ens trobem amb una pestanya on podem administrar les nostres dades i per a això devem triar, en la part esquerra de la pantalla, l'opció del perfil que vulguem modificar. En aquesta imatge podem llegir les funcions que tenen cadascuna de les pestanyes que s'ofereixen.


Coses: Ací trobarem tot el que necessitem, per treballar còmodament amb Mister Wong. Ja siga la barra d'eines per Firefox o els botons per al blog, Mister Wong té tot disponible.
  • Barra d'eines per Firefox
  • Bookmarklets per a altres navegadors
  • Botons de favorits per a Internet Explorer
  • Botó Wong per a blog o assetjo
  • Ginys, gadgets i plugins de Mister Wong
  • Plug-in per Wordpress / "Agregar a Mister Wong"
  • Wong Roll
  • Plug-in de cerca per Firefox

Dins d'aquesta opció tens l'oportunitat d'afegir l'enllaç “wong” per a blog o qualsevol altre lloc. Així d'aquesta forma, punxant al botó, accediràs directament en “Mister Wong”.

Ajuda: ens trobarem en la part dreta de la pantalla un llistat fent referència a les categories d'ús de la web i de les diferents opcions que ens pot oferir. A més, si punxem en alguna opció ens apareixerà una pestanya on ens explica detalladament com fer qualsevol cosa, com per exemple marcar una pàgina.


Altre enllaç a tenir en compte és “Ferramentes”, on ens explica pas per pas que hem de fer per poder realitzar una capsa de ferramentes i les opcions que et permet tindre una capsa d’aquestes. Per poder comprendre-ho millor fan un petit comentari al respecte del que estem tractant i una imatge per complimentar-ho. De la següent manera:

Amb els paquetes d’etiquetes mantendrem el control. Amb aquesta funció podem agrupar varies etiquetes creant aquests denominats paquets. Una vegada creats, aparecerán a la teua lista de etiquetes i podrem expandir-les o contraer-les. Inclos amb moltes etiquetes podem mantindre l’ordre.

Per últim, per a importar i exportar marcadors. Entrem al nostre perfil i a la dreta la opció d'exportar marcadors, seleccionem les dues opcions i punxem en exportar i es descarrega en l'ordinador, i ja tenim l'enllaç. Si volem importar l'enllaç en el Mister Wong el que hem de fer es en Descàrregues o historial, seleccionem el archiu i l'obrim i directament tenim els nostres enllaços en el navegador.

4.-Tutorial Mister Wong
Aquest video és un suport més per a saber registrar-vos i utilitzar el Mister Wong.



5.-Implicacions educatives i opinió personal.

Pense que els marcadors socials tenen grans implicacions educatives en aquest mon de la comunicació i que deuriem d'utilitzar-los a l'aula. A continuació, done uns quants usos per a professors i per als alumnes:

Usos per a professors:
  • Crear un compte per a compartir els marcadors amb els membres del propi departament amb altres departaments amb l'objecte de realitzar investigacions educatives, crear materials curriculars, etc.
  •  Posar-se en contacte amb altres professors amb els mateixos interessos educatius i enriquir encara més el potencial pedagògic.
  • Introduir l'ús de marcadors socials en el sistema de referències i busques de la biblioteca del centre educatiu. Els alumnes i professors aniran creant un núvol de tags de cada títol el que fomentarà enormement l'interès de la lectura.


Usos per a alumnes :
  • Crear un paquet de recursos a què els alumnes poden i han d'accedir per a fer un treball individual o col·laboratiu, o bé, com una preactivitat de lectura per a arreplegar informació sobre un tema que s'explicarà en classe posteriorment o per a ampliar o aclarir continguts ja explicats. 
  • Demanar als alumnes que completen la llista de recursos amb alguns propis que hagen trobat i utilitzat en els seus treballs. 
  • El professor podrà comentar i valorar els marcadors afegits pels alumnes; d'esta manera avaluarà la capacitat de busca d'informació rellevant dels alumnes.



Conscients de la creixent quantitat de recursos aplicables a l'aula presents en Internet, els professors compten amb l'ajuda dels marcadors per a la seva localització i classificació a manera de biblioteca professional, amb l'afegit del caràcter social de l'eina, que permet conèixer què altres recursos han escollit els nostres col·legues d'altres comunitats o països. Poder accedir a la biblioteca de recursos dels col·legues als quals admirem, compartir la nostra o construir altres en col·laboració sobre temes escollits suposen un valor afegit cert per al treball diari del professor i la seva actualització docent.

A més, els marcadors socials poden portar als nostres alumnes seleccionis específiques de recursos, o poden ser una eina de recerca i posada en comú del trobat, o fins i tot, com en el cas de *diigo, l'eina de marcació social més versàtil en el moment d'escriure aquestes línies, pot ser una via senzilla d'avaluació entre parells, i de comentaris específics del professor sobre elements concrets de treballs dels alumnes publicats en Internet.





TEMA 3. Tendències metodològiques


TEMA 3 Tendències metodològiques.



ÍNDEX
  1. Paradigmes educatius
  2. Implicacions per al disseny de l’ensenyament
  3. Evolució del model d’ensenyament-aprenentatge
  4. Senymound Papert
  5. Estudio de Seymound Papert i comportaments observats durant l'aplicació de Logo
  6. Reflexió personal sobre el sistema educatiu actual.





1.- Paradigmes educatius.


Com a introducció al tema, cal destacar la importància de considerar els estils d'aprenentatge com a punt de partida en el disseny, execució i control del procés d'ensenyament-aprenentatge. Existeixen quatre paradigmes educatius. En aquesta imatge podem apreciar un petit esquema del que hem dit:



2.- Implicacions per al disseny de l’ensenyament
El currículum es considera tancat i obligatori.
  • Disseny de la instrucció amb definició precisa de continguts i objectius.
  • Els aprenentatges complexos es poden descompondre en tasques més simples.
  • L'avaluació dels resultats se centra en el producte final, sense tenir en compte el procés.
  • La motivació depèn de reforços externs.




3.- Evolució del model d’ensenyament-aprenentatge.

Aprenentatge com a adquisició de coneixement (Model clàssic)


  • Aprendre és adquirir coneiximents
  • El professor trasmet la informació
  • El control de l’aprenentarge aquesta en mans del professor
  • Els continguts estan centrats en el curriculum
  • El paper del professor és ensenyar i transmetre coneixements.
  • El paper de l'alumne és adquirir-los.

Aprenentatge com a construcció del significat

  • L'avaluació no se centra només en el producte de l'aprenentatge sinó també en el procés.
  • El paper del professor és intervenir en l'aprenentatge de l'alumne.
  • El paper de l'alumne és aprendre a aprendre.
  • El professor per la seva banda actua com a guia.
  • L'alumne com a subjecte autònom i autorregulado.
  • L'aprenentatge es concep com a cerca activa i constructiva. 




    • 4.- Senymound Papert



  • Proposa un canvi substancial a l'escola.
  • Creador del llenguatge Logo.
  • No hi havia lliçons grupales ni desafiaments.
  • Tant la mestra com les participant-observadores van emprar tècniques de modelar.
  • Els profits de Logo semblen incloure la capacitat fiqui-cognitiva augmentada, la capacitat millorada de resoldre problemes i la capacitat i orientació espacial millorades.



5.- Estudio de Seymound Papert i comportaments observats durant l'aplicació de Logo.


La visió de Seymour Papert per a l'educació de la infantesa primerenca implica l'ús de Logo, un llenguatge de programació que els nens troben fàcil d'utilitzar. La seva visió es va tractar d'un mètode d'ensenyament i aprenentatge acte-dirigit, o de descobriment.


Aquest article Estudio Senymound Papert
descriu tres estudis d'observació que es van dur a terme en aules on s'intentava implementar la visió de Papert. S'informen les dades de 9 nens de kindergarten i 5 d'un programa de Head Start per mostrar el que els nens feien i amb qui es relacionaven mentre treballaven amb Logo al llarg de l'any escolar. Tots els nens passaven la majoria del seu temps en la construcció.



No es van trobar cap diferències de sexe entre els nens del kindergarten quant al comportament, encara que es van trobar diferències de configuració social entre els nens homes i les nenes del kindergarten. Els nens de Head Start van mostrar una variació major en el comportament i la configuració social que els nens del kindergarten. Es discuteixen les diferències del desenvolupament, de les aules i de raça entre els estudis de Head Start i del kindergarten.





Estudiants de Head Start treballan amb MicroWorlds Logo en computadores portátiles.



Mestra de Head Start ajuda a un estudiant amb un projecte de MicroWorlds.





Xiquets de kindergarten construyen utilitzant Lego-Logo amb RCX groc y caixa gris per pilas.





Xiquets de Kindergarten treballen en projectes de Lego-Logo







6.- Opinió personal

A continuació vaig a mostrar un vídeo que, quan ho he vist, m'ha deixat molt sorpresa. Seymoun Papert està donant una conferència sobre Logo quan posa un símil, un exemple de si un metge del passat viatgés a aquesta època, es quedaria sorprès amb el que ha avançat la medicina. En canvi, si això mateix ho fem amb un professor, posem que portem a un professor dels anys 80 a un aula d'infantil, i suposant que aquest professor hagués de quedar-se tot sol amb els nens ho li suposaria molts problemes. Per tant, això vol dir, que l'Educació no ha tingut grans canvis i és hora que ens preguntem el per què. 



Al meu entendre, existeixen diverses respostes a aquesta pregunta de Per què l'educació no ha evolucionat tant com hauria d'o tant com altres disciplines? Doncs penso que una de les coses més importants és la falta de recursos en molts col·legis, sobretot en aquesta època de crisi en la qual ens trobem. A més un altre dels inconvenients és la falta de formació de molts docents obstinats, encara a utilitzar el mètode tradicional d'ensenyament amb els nens i nenes.
És necessari que tant els docents, com els ministeris posin de la seva part perquè, amb l'ajuda de tots puguem fer possible aquest canvi tan necessari en la nostra educació. I sobretot molta iniciativa per part dels docents per poder dur a terme aquests projectes tan innovadors.

Per últim dir que tots els mestres haurien de potenciar la capacitats dels seus alumnes per construir el seu pensament, per saber aprendre a apredre. Si aconseguim que els xiquets siguen capaços de triar que volen saber i cercar el mode de informar-se, ferem de ells uns éssers preparats per al futur que es formaran autònomament durant tota la seua vida. 



domingo, 17 de febrero de 2013

Pràctica Blogger

BLOGGER

ÍNDEX

  1. Per qué utilitzar Blogger?
  2. Com crear un Blog nou?
  3. Configuració de les opcions
  4. Com utilitzar Blogger?
  5. Opinió personal


1.- Per qué utilitzar Blogger?
Blogger és un gestor senzill de manejar, però alhora té moltes opcions i possibilitats, com la d'inserir codis aliens que permeten incloure tot tipus d'elements interactius i multimèdia. A més, podem configurar el blog fàcilment per personalitzar-ho als nostres gust. I, finalment, pertanyerem a una gran comunitat d'usuaris que utilitzen les diferents eines de Google per al seu oci, el seu estudi o el seu treball, i ens serviran per complementar l'abast del nostre blog.




2.- Com crear Blog nou?

Per crear el teu blog solament has d'escriure Blogger en la barra d'adreces del teu navegador o fer clic en aquest enllaç. Si ja tens compte de Google i et connectes, llavors veuràs el teu Escriptori de Blogger; si no, apareixerà la pàgina principal de Blogger.



L'única cosa que necessites és un compte de Google. Blogger té una pàgina d'ajuda per els qui vulguin començar a usar els seus blogs, però no està creada amb intenció pedagògica. La seva ajuda és molt general, però pot resultar útil per a assumptes concrets. 
Per començar, hem de crear-nos un compte de Google fent clic en el botó vermell de la part superior dreta. Llavors apareix un formulari que hem d'emplenar:





Una vegada tinguem el compte de Google, tornem a la pàgina de Blogger i introduïm les nostres dades en els camps de text Adreça de correu electrònic (val amb el nostre nom d'usuari) i contrasenya. A continuació entrarem en el nostre flamant Escriptori de Blogger, on controlarem els nostres blogs de forma eficaç.


Per crear un blog, premem el botó Nou blog i a continuació s'obrirà la següent finestra:


El Títol per al nostre blog haurà d'estar relacionat amb la temàtica principal del blog, que pot ser molt àmplia. Aquest títol ho podrem canviar quan vulguem una vegada creat el blog.
L'Adreça del blog és el que tècnicament es diu URL. L'adreça sol ser el nom del blog, o el nom o les inicials de l'autor escrit amb minúscules i sense buits. 
Finalment, ens queda triar una plantilla, i sempre és aconsellable escollir una senzilla, com la Simple. 


Una vegada completat el formulari, només queda prémer el botó Crear blog. Llavors, apareixerà un enllaç al blog dins del nostre Escriptori de Blogger.



3.- Configuració de les opcions

Si fem clic en el nom del nostre blog dins de l'Escriptori, passarem a la zona de l'administració del blog.  En Blogger, l'estructura de l'administració del blog està dividida en diverses seccions, que es troben a l'esquerra de l'administració.

 
Sota la secció Configuració apareixen llavors les diferents parts amb les seves opcions, però d'entrada ja estem en l'opció cridada Bàsic. Ara anem a analitzar breument totes les opcions de la configuració, que solen estar explicades quan es fa clic en una interrogació que de vegades apareix al costat de l'opció. Perquè es realitzen els canvis cal prémer, en cadascuna de les seccions, el botó taronja Guardar configuració, que es troba en la part superior dreta de la pàgina. 



Una vegada configurat el blog al nostre gust, podem canviar el seu disseny si les opcions predeterminades no ens convencen en algun aspecte. Per a això premem en la secció Disseny del menú lateral de l'administració, i ens apareixerà una espècie d'esquema del nostre blog: 

En la part superior dreta es troben els botons que utilitzarem quan modifiquem alguna part del disseny, sobretot el botó taronja Guardar disposició. Més a baix, està l'enllaç al Dissenyador de plantilles, peça clau que analitzarem més endavant. A continuació tenim diverses seccions, tancades en quadres blancs, que podrem modificar: 
  • Favicon: És la petita icona representativa del nostre blog que es veu en les barres dels navegadors i en les seves pestanyes quan algú està visitant el nostre blog. En els blogs de Blogger sempre es veu la seva icona característica, però ho podem canviar en aquesta secció per personalitzar el nostre blog si premem a Editar. En Wikipedia trobem informació sobre aquesta icona i sobre com crear-ho.
  • Barra de navegació: És la barra més superior que es veu en el nostre blog i en tots els de Blogger. Aquí podem canviar el seu aspecte després de prémer a Editar.
  • Capçalera: És part superior del nostre blog on apareix el títol i la descripció, que es poden canviar en qualsevol moment. També es pot incloure una imatge pròpia, però caldrà anar amb compte que no sigui massa gran, i per a la seva ubicació tenim quatre opcions.
  • Entrades del blog: Es tracta del disseny de tot el que hi ha al voltant de les entrades del nostre blog, i ho analitzarem a continuació.
  • Afegir un gadget: Els gadgets són petits mòduls generalment de caràcter informatiu que afegim al lateral o al peu del blog.
  • Attribution: En la part inferior de l'esquema del disseny es troba aquesta secció que fa referència a la llicència amb la qual publiquem tot el contingut del nostre blog.
Ara anem a dedicar la nostra atenció a la configuració i disseny de les nostres entrades del blog. Si premem a Editar dins d'aquesta secció, apareixerà una finestra com la següent, que mostra la configuració de les entrades del meu blog:

En aquesta finestra destaquem les següents opcions: 
  • Nombre d'entrades a la pàgina principal: Convé que no hi hagi moltes entrades a la pàgina principal del blog,i el nombre dependrà de la longitud de les entrades i del seu contingut. Sempre cal procurar que la pàgina principal del blog tard poc a ser llegida pel navegador perquè el lector no hagi d'esperar per veure tots els continguts.
  • Text d'enllaç de la pàgina d'entrada: És una opció que té a veure amb a la divisió del text de les entrades, deixant una introducció en la portada i l'enllaç Llegir més per continuar llegint l'entrada a la seva pàgina o enllaç permanent.
  • Opcions de la pàgina d'entrada: Són les opcions visuals o textos que es podran veure en les parts superior i inferior de l'entrada, segons la plantilla triada. En la majoria es pot fins i tot canviar les paraules dels textos. Dos d'elles requereixen d'una explicació:
    • Mostrar edició ràpida: La icona del llapis apareix en la part inferior de l'entrada del blog, al costat del nom de l'autor i la data, només quan estem connectats a Blogger. Serveix per entrar directament a l'editor del blog i editar aquesta entrada.
    • Reaccions: És una opció perquè els lectors del blog qualifiquin cada entrada. Pot editar-se per canviar els adjectius de la qualificació


4.- Com utilitzar Blogger?
Una vegada hem aconseguit dissenyar el nostre blog, podem començar a publicar noves entrades. 
Així a la part esquerre punxem al boto nova entrada i escribim el que volem publicar. 
Primeramet, posem el títol i després comencem a escriure. Es com utilitzar un Microsoft Word, hem de escriure i podem modificar la lletra i totes les formes de la pàgina. En les entrades podem pujar videos, imatges, power points...
De normal ho farem de la manera que ens posa dalta a la esquerra Redactar, però també podem fer-ho en HTML i així podem copiar els enllaços de les imatges, videos...i així podem canviar el tamany de les imagtes o del que siga.
A la dreta trobem la configuració de la entrada. On podem posar etiquetes per a classificar les entrades, enllaços permanets, ubicacions per a saber on ens trobem en el moment que publiquem la entrada, i diverses opcions a mode de configuració.
Una vegada que ja tenim tot el que volem publicar escrit, pulsem el botó publicar i la entrada es publicarà inmediatament al teu blog. Açò no significa que no pots editar o borrar el que has fet, tot el contrari, sempre en el menú principal del teu blog li donem a entradas i aleshores tenim totes les entrades publicades que podem editar o borrar. Sempre podem modificar el que vulguem.
Per a resumir tot el que hem dit avant, aquest video ens mostra d'una manera senzilla com crear i utilitzar un blog.


5.- Opinió personal

Els Blogs ofereixen moltes possibilitats d'ús en processos educatius. Per exemple, per estimular als alumnes en: escriure, intercanviar idees, treballar en equip, dissenyar, visualitzar de manera instantània del que produeixen, etc. La creació de Blogs per part d'estudiants ofereix als docents la possibilitat d'exigir-los realitzar processos de síntesis, ja que en escriure en Internet han de ser puntuals i precisos, en els temes que tracten.

Els docents poden utilitzar els Blogs per apropar-se als estudiants de noves maneres, sense haver de limitar la seva interacció exclusivament a l'aula. Per exemple, publicant materials de manera immediata i permetent l'accés a informació o a recursos necessaris per realitzar projectes i activitats d'aula, optimitzant així el temps. També, ofereix als estudiants la possibilitat de millorar els continguts acadèmics, enriquint-los amb elements multimediales com: videos, sons, imatges, animacions o altres Web 2.0. 
La facilitat amb que es creen i alimenten els Blog els fa molt cridaners perquè gràcies als assistents i les plantilles (dissenys) predisenyades, no cal concentrar-se en la implementació tècnica sinó en els continguts i materials a publicar. Això permet que qualsevol docent o alumne, sense importar l'àrea acadèmica, pugui crear recursos i continguts de temes educatius sense necessitat d'instal·lar aplicacions o de tenir coneixements de programació.


Pràctica Google Docs

Google Docs tambè denominat Google Drive.



ÍNDEX
  1. Qué és Google Doocs i Google Drive?
  2. Com utilitzar Google Drive?
  3. Maneres d'accés a Google Drive.
  4. Diferències entre Google Drive i Dropbox.
  5. Opinió personal



Qué és Google Doocs i Google Drive?

Google Drive ha nascut per recolzar una de les seves divisions creada amb anterioritat, Docs. Si fins a la seva arribada solament era possible afegir documents en aquesta part amb accés des de Gmail, amb l'aparició de Google Drive s'ofereix un avantatge addicional: disposar dels mateixos arxius també en l'ordinador, sincronitzats amb Google Docs però accessibles també quan no es té accés a Internet. D'aquesta manera, es compta amb l'avantatge de disposar dels arxius tant en local com a la Xarxa. Això permetrà la sincronització amb diferents dispositius, i per tant la possibilitat d'accedir a la informació des de qualsevol d'ells.
Google Drive és un programa gratuït el qual es a la web per crear documents el què es pot treballar en línia i permet la col · laboració d'un grup específic el qual es designa per un propietari en aquest trobem tres editors els quals són d'una utilitat enorme com els són l'editor de text, l'editor de fulls de càlcul i per últim un editor de presentacions, i també un que no s'utilitza molt que és un editor de formulari el qual està destinat a enquestes. A més a Google docs també trobem una altra utilitat per a aquelles persones despistades les quals oblidem nostres dispositius digitals en el que guardem la nostra informació i ens permet mantenir-la en un lloc en el món cibernètic per quan la necessitem i on la necessitem.

Com utilitzar Google Drive?
Per poder utilitzar el Google Drive en primer lloc haurem de registrar-nos amb el compte de gmail per poder entrar al apartat de Google Docs. Si no tenim un compte Gmail, ens fiquem en Google i seleccionem l'apartat de Gmail que trobarem a dalt de la pàgina. Una vegada allí, li donem a crear compte i emplenem tots els ítems. Si per contra ja tenim compte, simplement ens fiquem.
Una vegada registrats amb el nostre compte de gmail i posada la clau escollida prèviament, entrarem al menú  aquest:

Seguidament, polsarem en el botó “CREAR”. Aquest botó ens permet crear tant una carpeta, com un document, o una presentació, o una fulla de càlcul, o un formulari o un dibuix, a més de poder incloure connectar més aplicacions.



Nosaltres ens centrarem en el segon ítem: “Crear un document”. En aquest moment se’n es obri la pantalla del document que volem redactar amb una barra de ferramentes en la part superior que és molt semblant a la que usem al programa Microsoft Word, ja que es pot escollir el tipus de lletra, el format, la grandària... etc. 
Podem incloure si ho necessitem un enllaç en el nostre document a través de la opció que se’ns mostra en la barra de ferramentes: “Afegir un enllaç”. El procés és molt simple, sols hauríem de ficar el URL de l’enllaç que volem afegir en la barra que ens diu “URL de l’enllaç”, o si ho preferim podem copiar l’enllaç des de la direcció de correu electrònic on s’encontre.

D’altra banda, dalt de la barra de ferramentes ens ofereixen un menú d’opcions que podem escollir per modificar el nostre document, com per exemple: “Arxiu, editar, veure, insertar, format, ferramentes, taula i ajuda”.

Seguidament haurem de posar si volem que el nostre arxiu siga “Públic en la web” o que “qualsevol usuari que reva el enllaç puga entrar” o “privat”. En el nostre cas elegirem l’opció de “privat” i seguidament haurem de ficar el destinatari amb el que volem compartir l’arxiu i elegir si volem que puga “editar” l’arxiu,  sols “comentar-lo” o que sols “puga voreu”.

Quan vulguem ubicar els diferents arxius en un mateix lloc podrem crear una carpeta en el botó de “crear” i així posar tots els documents en aquest lloc.
Si pel contrari el que desitgem és realitzar una presentació, haurem de clicar al mateix lloc de “crear” i elegir “presentació”. Seguidament, haurem d’escollir un estil per a la nostra presentació.
La resta de ferramentes que ens ofereix aquest apartat son molts similars al Microsoft Power Point, ja que podem crear diapositives, canviar el format, incloure imatges, vídeos... etc. Per a insertar una imatge podem fer-ho des de el nostre ordinador, des del URL o amb una instantània en el moment, i incloureu en el àlbum que desitgem. Per a que la imatge es quede centrada haurem de modificar els numeres fins aconseguir la mida desitjada.
Si volem compartir la presentació haurem de realitzar el mateix procediment que en el cas anterior.

Si tornem a la pàgina principal en el menú “Mi unidad”, podem veure els arxius que han volgut altres usuaris compartir amb mi, podrem veure els arxius denominats “destacts” si creiem convenient posar a algun arxiu aquesta preferència, o veure els arxius que hem usat més recentment.

També dir que es poden realitzar fulles de càlcul, formularis o dibuixos que també podem compartirlos amb altres usuaris de la metixa forma que ja hem explicat prèviament.

Per últim. les dues coses més importants del Google Docs son, per una banda: la seguretat que ens dona el escriure un document i que es quede guardat a l’instant mentre anem escrivint i per altra banda, la facilitat que ens ofereix per poder compartir un arxiu amb altres usuaris. 

Com resum, aquest video ens mostra una altra explicació:




Maneres d'accés a Google Drive

Per accedir a tots els arxius i carpetes existeixen tres opcions:
  • Accés a la unitat de Google des de Drive.google.com
  • Obrir la carpeta de Google Drive en l'ordinador.
  • Accedir des de l'aplicació corresponent per a dispositius Android.


Així, el més important a l'hora de sincronitzar Google Drive en un dispositiu és instal·lar-ho en el mateix. Per a això, s'accedeix a la pàgina web, drive.google.com/start i s'inicia el procés. Una vegada allí es tria el sistema operatiu, iniciant-se així la instal·lació amb l'arxiu adequat al mateix.

Diferències entre Google Drive i Dropbox.
Google Drive es va llançar a competir amb plataformes per allotjar i compartir arxius en Internet com la popular Dropbox. En aquesta imatge es mostra les diferencies:


Opinió personal

Google Drive em sembla molt útil per aplicar-ho a l'escola per una sèrie d'avantatges que són:
  • Començar a editar un document en l'ordinador de l'aula i acabar-ho en l'equip de casa sense necessitat d'enviar-se a un mateix l'arxiu per correu electrònic o descarregar-ho en un USB.
  • No necessitar renombrar arxius i esborrar versions antigues després de fer diverses modificacions a un document
  • Compartir un video o una carpeta de documents amb els alumnes enviant simplement un email amb un enllaç a un fitxer guardat en Google Drive i convidar-los a veure-ho i descarregar-ho.
  • Demanar als alumnes que obrin un document i realitzin un exercici. Després de la seva finalització els alumnes guarden el document en Google Drive perquè el professor pugui corregir-los.
  • Col·laborar amb els alumnes en un document en temps real, enviant i rebent comentaris del grup.
  • Disposar d'una còpia de seguretat de tots els fitxers en el núvol, evitant la seva pèrdua en el cas que el disc dur de l'ordinador es corrompi, s'infecti amb un virus o caigui el servidor de fitxers del centre.
  • Recuperar arxius que hàgim esborrat accidentalment i fins i tot tornar a una versió antiga del document d'un mes enrere.
  • Realitzar cerques d'objectes i text que apareixen en imatges guardades i documents escanejats per trobar fàcilment arxius. Gràcies al reconeixement òptic de caràcters (OCR) podem trobar ràpidament un arxiu pel seu contingut i no únicament pel seu nom.